Project

Stuttgart 21, Duitsland

Stuttgart 21 is een van de grootste bouwprojecten van Europa. Het spoortraject, dat Ulm met Stuttgart verbindt, bestaat onder andere uit een ondergronds station en een treintunnel. Molenaar Betonindustrie leverde hiervoor de MoClip Trio’s met PP vezel.

 

Implenia bouwde de treintunnel van Stuttgart 21 met behulp van een TBM. Simply Precast Solutions, onze handelaar in Engeland, kreeg vervolgens de opdracht om de juiste afstandhouders te leveren. Voor de producten zijn diverse eisen gesteld en zo is Molenaar Betonindustrie ingeschakeld, via de connectie met Simply Precast Solutions.

Brandveiligheid, een grote uitdaging

Zoals gezegd werd de tunnel gebouwd met behulp van ronde tunnelelementen. Hiervoor zijn onze MoClip Trio’s uitermate geschikt. Er was echter nog een grote uitdaging: de brandveiligheid. Stuttgart 21 moest voldoen aan speciale eisen. Zou er brand uitbreken, dan zet het vocht uit en barst alles uit elkaar. Daarom leverden we de MoClip Trio speciaal met een PP vezel. Bij hitte smelt de vezel en vindt het vocht zijn eigen weg. Dit voorkomt extreme betonexplosies. Zo kon Simply Precast Solutions door onze afstandhouders aan de kwaliteitseisen voldoen.

 

Het project in Stuttgart wordt ter plekke gebouwd. Direct naast het bouwterrein is een tijdelijke veldfabriek geplaatst waar aan het begin van de tunnel direct de prefab-elementen werden gemaakt. Voor ons is Stuttgart 21 in 2019 afgerond. Volgens planning rijdt de trein daadwerkelijk pas in 2025 over dit spoortraject.

Opdrachtgever:
Implenia
Toepassingsgebied:
Tunnelbouw
Terug naar projecten

Samenwerken?

Wilt u samenwerken met Molenaar? Dat kan, wij werken vaak samen met diverse aannemers, vlechter en handelaren. Neem (vrijblijvend) contact met ons op en we praten graag met u door.

Contact opnemen