Project

Wienerwaldtunnel, Oostenrijk

In de buurt van Wenen rijdt sinds 9 december 2012 de trein door de Wienerwaldtunnel. De spoorwegtunnel telt 13,5 kilometer en verbindt Wenen met St. Pölten. Molenaar Betonindustrie had een belangrijk aandeel met de Trio afstandhouder.

 

Door de Wienerwaldtunnel rijdt de hogesnelheidstrein met zo’n 250 km/h. Voor een goede spoorwegverbinding is deze tunnel aangelegd. PORR boorde de tunnel met behulp van de TBM. Achter de mega tunnelboor bedekte een robot de tunnelwand met betonelementen. Zo werd met behulp van prefab-elementen de tunnel ring voor ring opgebouwd. In totaal waren er 9552 ringen nodig, met 6 elementen per ring. In totaal zo’n 57000 prefab-betonelementen waarvoor Molenaar Betonindustrie de betonafstandhouders leverde. Een prachtige opdracht van zo’n 5 miljoen afstandhouders!

De grootste uitdaging zat in de ronde vorm van de tunnel en daarmee ook de gebogen elementen. Daarom leverden wij hiervoor onze MoClipTrio’s, met een stabiele driepoot.

 

Na een project van bijna zes jaar is de Wienerwaldtunnel succesvol afgerond.

Opdrachtgever:
MABA Betonelementen
Toepassingsgebied:
Tunnelbouw
Terug naar projecten

Samenwerken?

Wilt u samenwerken met Molenaar? Dat kan, wij werken vaak samen met diverse aannemers, vlechter en handelaren. Neem (vrijblijvend) contact met ons op en we praten graag met u door.

Contact opnemen